Badania
Główne kierunki badań naukowych prowadzonych przez pracowników muzeum
W dziale sztuki kustosz dr Ewa Andrzejewska eksploruje zagadnienia związane z kaliskim złotnictwem cechowym od XV do XVIII wieku. Obejmują one następujące obszary badawcze:
- dzieje i organizacja cechu złotniczego w Kaliszu,
- obyczajowość cechowa,
- udział złotników w życiu publicznym miasta,
- asortyment miejscowej produkcji złotniczej,
- organizacja pracy w warsztacie, jego wyposażenie i techniki złotnicze,
- sylwetki złotników kaliskich (materiały do leksykonu złotników kaliskich),
- próba atrybucji dzieł (zachowanych głównie w świątyniach miasta i okolic).
W Rezerwacie Archeologicznym w Kaliszu-Zawodziu podejmowane są próby z obszaru archeologii eksperymentalnej np.:
- uprawa lnu, prosa, pszenicy,
- garbowanie skór: owczych, sarnich, jelenich, dziczych i borsuczych,
- hodowla owiec, pozyskiwanie runa owczego, przędzenie nici i tkanie,
- rekonstrukcja noży garbarskich, narzędzi do usuwania chwastów, nożyków i pochewek,
- rekonstrukcja szałasu, smolnika, pieców i palenisk, zagrody gospodarskiej oraz wędzarni,
- rekonstrukcja uzbrojenia, odzieży i butów,
- rekonstrukcja żelaznych kluczy hakowatych, dębowej szkatuły, drewnianych łyżek, czerpaka, ręcznej stępy, kościanych szydeł, woskowych tabliczek, glinianych lampek łojowych, bardek, rogu sygnałowego, tabliczek do tkania krajek, wrzeciona i przęślików, kobylnicy ciesielskiej,
- destylacja dziegciu,
- ogacanie chat za pomocą gliny i sieczki słomianej,
- mielenie zboża na kamiennych żarnach nieckowatych,
- odtwarzanie średniowiecznych potraw: polewka mleczna, kasze ze świeżymi i suszonymi owocami, z tłuszczem i mięsem, soczewica z podpłomykami, bób z ziołami, kompot, wędzenie mięsa, ryb i serów.